Målare Pris

Målare pris

Anställa en målare kan spara mycket tid, stress och energi. Men hur hittar man en prisvärd och pålitlig hantverkare? Det finns många målare i Sverige. Men kostnaderna för en målare är inte alltid tydligt förklaras. Lyckligtvis kan vi hjälpa dig. Läs vidare till priserna och dra nytta av våra spartips.

Måla pris byggnad

I diagrammet nedan kan du se vad de största kostnadsobjekten är när du slår på en målare. Som ni ser består det mesta av arbetskraftskostnader. Du kan spara pengar på 4 sätt.

 • Genom att välja en lokal målare sparar du på de främre körkostnaderna.
 • Genom att leverera materialet själv och hjälpa till.
 • Genom att jämföra citat (ca 80% består av arbetskostnader!) från lokala målare och välja det bästa erbjudandet.

Vad kostar en målare i genomsnitt?

En fast timlön kan användas, men det kan också väljas att använda sig av en kostnad per kvadratmeter. Om det finns ett stort område som en fasad eller ett tak, kommer hantverkaren brukar ta ut kostnaden per kvadratmeter. Men för ett kommando som kräver mer noggrannhet, så är inte fallet. Till exempel, för att måla fönsterkarmar eller dörrar, kommer hantverkare att debitera en timtaxa.

Inuti målare kostnad:

Pris per m2300- 350 SEKInklusive material och färg
Pris per timme350 – 400 SEKInklusive material och färg

utvändig målning pris

Pris per m2350 – 400 SEKInklusive material och färg
Pris per timme400 – 450 SEKInklusive material och färg

* Prisskillnaden mellan inre målare och yttre målare har att göra med materialet. Tänk på att hyra en brygga och fuktbeständig färg.

invändig målning pris

För att göra ovanstående ännu mer komplett, kan vi också ange per jobb (inuti) vad de genomsnittliga priserna är. Nedan hittar du en pristabell över olika målningsverk. Till exempel, färgning av ditt tak (30 m2) kostar ca 6500 SEK inklusive materialet.

JobbNågraPrisBeskrivning
Dörren1 1000 SEKDörr- och dörrpost
Väggar35 m28500 SEKInkl.
Tak30 m26500 SEKInkl.
(sovsal)15500 SEKHelt inkluderande ramar
Ramar10 m25000 SEKInklusive färg och lack
Trappor14500 SEKInklusive färg och lack

* För ovanstående områden, antar vi ett genomsnittligt hem.

Kostnader för utomhusmålning

Nu när du har en god uppfattning om de genomsnittliga kostnaderna som tas ut av en inre målare, är det dags att ta en titt på kostnaden för en utomhus målare. Utomhusmålning är mycket viktigt för optimalt underhåll av ett hus. Arbetet bidrar inte bara strukturellt till utseendet på ditt hem, det har också en skyddande funktion. I vilket fall som helst säkerställer ett lager färg att olika delar av ditt hem är (extra) skyddade. Tänk på träramar i synnerhet. Dessa är lätt skyddade från dåliga väderförhållanden med ett lager färg. Den genomsnittliga kostnaden för att ha olika typer av hus målade på utsidan har också fastställts för dig:

Typ av husGenomsnittskostnaden
LägenhetI genomsnitt cirka 10.000 SEK
Mellanliggande husI genomsnitt cirka 10.500 SEK
Hörnhus eller 2 under 1 huvaI genomsnitt cirka 30.000 SEK
Fristående husI genomsnitt cirka 60.000 SEK

Moms samt de material som används ingår i de priser som nämns.

Material för målarens kostnad

För att få en uppfattning om kostnaden för materialet i ett måleri företag, har vi gjort en översikt nedan.

MaterialKostnaden för
Primerfrån 100–300 9SEK per liter
Omslagsfärgfrån 100 SEK till 400 SEK per liter
Tillbehör (skrapskydd, överknäcksplast etc.)cirka 500 SEK,-

Vintermålare kostar

Eftersom efterfrågan sjunker avsevärt för målare på vintern kan du se att priserna är också mycket lägre än normalt:

AlternativetPris per m2*Pris per timme*
Inom200 – 300 SEK200 – 350 SEK
Sprutning50 – 110 SEKEj tillämpligt
Sås arbete70 – 140 SEKEj tillämpligt

*inklusive färg, material och moms

Måla nybyggt hus

 • Låt väggen brytas eller sprutas av en professionell: gips (slät, spack sprutning etc.)
 • applicera glasfiber (och målar över den),
 • Applicera strukturell färg

De billigaste alternativen är tapetserade / glasfiber ansökan (så att du inte behöver spendera pengar på en murare) och tillämpa texturerat färg. Tänk på att du måste förse väggen med främre strykning annars betongväggen suger upp en stor del av färgen. Slutligen är det viktigt att veta att om du väljer att bryta ner i nybyggnation, finns det en chans att väggarna kommer att riva. Detta beror på att det fortfarande finns en hel del fukt i betongen i ditt hus. Det kommer att ta minst ytterligare 7 månader innan fukten är ur betongen och väggarna kommer att flytta under de första 4 åren. Om du väljer att bryta, är det bäst att välja smidig ackord eftersom det är lätt att reparera. Ackord med struktur är svårt att ”reparera”, eftersom du fortfarande ser några ”ärr”.

Att hitta en bra målare

En bra målare uppfyller olika krav. Naturligtvis är det viktigt att företaget har de nödvändiga diplomen i fickan och därför har genomgått de nödvändiga utbildningarna med goda resultat. Det är det enda sättet du kan vara säker på att kvaliteten är i ordning och du kommer inte att fastna med hälften av arbetet efteråt. Dessutom är en bra målare tydlig i kommunikation och han eller hon uppfyller avtal väl. Det är så fint. Du kommer att ha klarhet om när han kommer, när vad som görs och vad du betalar efteråt. Alltid göra tydliga avtal och spela in det på papper. Detta kommer att få dig att undvika en hel del elände. Målning är mer än att bara arbeta med en borste eller rulle. Från de nödvändiga förberedelserna som rengöring och bränning ner, kan du utföra de flesta själv om du har tid och om du inte har något emot att gå upp för stegen eller

Spara pengar

 • Vintern. Under utomhusmålningssäsongen är det upp till 30% dyrare att ha inomhusmålning gjort än utanför den här säsongen. Det kan ge allvarliga pengar att planera att ta itu med den inre delen i den goda månaden.
 • Använd subventioner! Det nuvarande bidraget för att få ditt hem målat gäller arbetskostnaderna. Detta inkluderar: förbehandling, material som används och beredning.
 • Kvantitetsrabatt. Det är alltid värt att gå samman och begära ett gemensamt erbjudande med ett block, gata, grupp av vänner eller personalförening. Kvalitetrabatter på material och timmar kan lägga upp en hel del. Att samarbeta, förutom att vara ekonomiskt attraktivt, är också ett roligt sätt att lära känna varandra bättre.
 • Bunt. Slutligen ett viktigt tips. Många väljer att sprida de olika målningar de vill göra under en längre tid. Vid första anblicken kan detta tyckas intressant eftersom detta sätt du inte behöver ta itu med en stor faktura en gång, i praktiken säkerställer att du alltid kommer att betala mer. Om flera målningar delas ut som ett uppdrag kan företaget i fråga göra ett mer intressant pris.
 • Hjälp. Du kan hjälpa hantverkaren genom att hjälpa till med beredningen. Tänk på att ta bort tapeter eller ett gammalt lager färg och reparera hål. För fler tips gå till sidan: förbereda målning.