Tips för att anställa ditt städföretag

Att anställa ett städföretag är ofta inte det lättaste eftersom det finns otroligt många företag där ute. Förutom de stora rengöringsföretagen finns det en mängd mindre städtjänster och sist men inte minst ensamstädaren som jobbar helt själv utan ett större företag över sig. Och skulle det faktiskt vara billigare att den ensamma städaren i vissa situationer? Till exempel på minijobb?

Det finns många skäl för ett städföretag. När det gäller att den fast anställda städaren har blivit sjuk så kan städföretag skicka backuppen från en av sina anställda. Detsamma gäller för semesterrepresentanter. Att anställa ett städföretag med daglig eller veckovis rengöring innebär att du inte ansvarar för städpersonalen och samordningen av städoperationerna.

Städfirmorna kommer då att ta hand om alla dina kontors- och affärslokaler. Detta kan också innebära att man levererar tillbehör som toalettpapper, tvål och pappershanddukar. Ibland kan tvätt av disk och handdukar också bokas.

Betalas städarna ordentligt?
Det finns inget litet antal ”svarta får” bland de många städfirmorna. Ett för lågt rengöringspris är redan en liten indikation på detta. Eftersom det tar ett visst pris för att tillhandahålla städtjänster. I Förbundsrepubliken Tyskland finns det en kollektiv lön för arbetare i byggnadsstädning. Lönen för städpersonal regleras över hela landet och är 110 kronor i timmen (från 2019) högre än den lagstadgade minimilönen.

Det händer ofta att arbetare i städbranschen betalas ut med svältlön. Trots den kollektiva lönen.

Rätt arbetstid anges helt enkelt inte här. Ett rengöringsobjekt tar fem timmar att rengöra och endast två eller tre betalas. Resten måste sedan bearbetas ytterligare. Teoretiskt sett så skulle en städare i så fall ha fem armar som dammsuger, torkar, byter soppåsar och skrubbar toaletten samtidigt. Enligt denna teori kan rengöringstiden förkortas en hel del. Men det går ju såklart inte.

Inte bara städpersonalen lider av detta. Kunderna lider också av detta. Hår i diskbänken och på stolarna, rengöring av speglarna, ränder på kranarna, smulor på mattorna, torktecken på golven är enkla – trots rengöring. Inga klagomål hjälper här heller. Om arbetet tas i bruk så billigt som möjligt, driftsätts dåligt rengöringsprestanda.

Var ligger städföretaget?
Din städtjänstleverantör ligger i närheten eller i ditt distrikt. Den kontroll av städpersonalen och tillhandahållande av rengöringsmedel är lättare om städning kan komma till kunden snabbt.

Ta hänsyn till din magkänsla när du vill anställa ett städföretag. Du kan till exempel begära en visningstid.

Hur snabbt kan du få en tid för en städning? Hur kommer städningen gå till? Hur bedöms ditt behov? Tvingas du att välja något för din städning? Till exempel en grundläggande rengöring, även om det inte ser så ”katastrofalt” ut för dig? Tar du några anteckningar om vad som är viktigt för dig och vad städpersonalen måste ta lite extra hand om?

Vad kostar en städare?
Billig rengöring innebär vanligtvis att arbetet går snabbare och ibland hektiskt. En städning till högre priser betyder inte att rengöringsarbetet är flitigt och pålitligt. Det beror på kraften som virvlar runt dig: rengöring måste vara bra utförd.

Resan till rengöringsobjekten är en del av arbetstiden och påverkar rengöringskostnaderna. Därför så kan det vara bra att välja en av de lokala städfirmorna för att dra ned på onödiga kostnader.

När du anställer en städfirma gör du mycket mer än bara städning. Du beställer kontrollen och kontinuerlig vaksamhet för städföretaget, städbyrån som redan nämnts, upphandling av rengöringsmedel, transport till ditt rengöringsobjekt.