Farfar och mattläggning i Stockholm

Idag vill jag rikta en stor hyllning till min farfar som tyvärr lämnade oss för fyra år sedan. Min farfar var en godhjärtad man. Han brydde sig alltid om att alla runt honom skulle ha det bra. Såg alltid till att finnas där för att hjälpa alla i hans omgivning. Denna givmildhet fick som påföljd att vissa människor utnyttjade honom. Som tur var så led han själv inte av detta särskilt mycket. Han var nöjd, farfar.

Detta inlägg ska handla om farfars yrke. Han arbetade nämligen med mattläggning i Stockholm. Han inte bara arbetade med det. Faktum är att han var Stockholms främsta expert inom mattläggning. Så är det i alla fall om man frågar min pappa. Det är något väldigt fint med det där tycker jag. Att min pappa alltid har varit så stolt över sin pappa. De valde helt olika vägar i livet, så som det brukar vara. Farfar jobbade med mattläggning och pappa sitter i centrala Stockholm och arbetar med fondsparande. Ironiskt? Nej, jag tror bara att det är livets gång. Uppror mot föräldragenerationen och så vidare.

Det som jag personligen tycker är väldigt häftigt är att farfar var en av de första. Mattläggning var inte stort varken i Stockholm eller Sverige för 60 år sedan då han drog igång. Jag har hört historier, mestadels från andra, om hur svårt han hade det stundtals. Han var däremot bestämd på att inte arbeta på fabriken som hans pappa hade gjort, och hans pappa före det. Nej, farfar skulle göra något annat. Mattläggning i Stockholm var detta andra och han gjorde det bra. Trots några tuffa år i början med familj och små barn började hans business ta sig. Medvetenheten kring mattläggning ökade i Stockholm. Farfar blev plötsligt den som kunde mest inom en förhållandevis ny bransch. Han skulle förmodligen inte själv hålla med om att det var en ny bransch. Man kan däremot definitivt säga att det var en bransch som var i en utvecklingsfas.

Varför tar jag då upp detta idag? Varför prata om farfars mattläggning i Stockholm? Jo, därför att det är ett tydligt exempel på hur intressen och färdigheter ibland hoppar över en generation. Jag har inte förut talat om vad jag gör när jag inte skriver i den här bloggen. Idag tänkte jag fira farfar genom att avslöja detta:

Jag arbetar med mattläggning i Stockholm

… och jag gör det jävligt bra!